Elsa och Gustaf Cederqvists Karl Johan-möbel

Välkommen att  njuta av en kopp kaffe med dopp där till i vårt nya finrum  på Picchus. Eva och Roland Berndt har skänkt oss Rolands farfar och farmors stiliga Karl Johan möbel samt en fin Moraklocka och en vas. 

Elsa Olivia, f. Eriksson (1901-1985) och Gustaf Emmanuel Cederqvist (1904-1987) bodde som unga i Upplands Väsby. De träffades på Optimus. Elsa var fabriksarbeterska och Gustaf verkmästare. Gustaf övergick senare till egen verksamhet och hade uppdrag åt bl.a. Svenska Metallverken. Gustaf var med och konstruerade prototypen till det första rullbältet för  bilar bl.a.  Gustafs far Johan Emmanuel var verksam som konstnär i Väsby. Han har målat vasen och luckmotivet på Moraklockan.

För den unge Gustaf Emmanuel var Apoteksmordet i Hammarby den 1 dec 1913 en händelse som gjorde starkt och livslångt intryck. Han berättade ofta om det för sitt enda barnbarn Roland som också blev fascinerad av historien. Elsa och Gustaf flyttade så småningom till Rotebro. Möblerna fanns i deras hem och är nu en gåva till oss. Cederqvists familjegrav återfinns intill Hammarby kyrkas södra långsida.

Man kan säga att möbeln idag har kommit "hem".

Tack Roland. Vi ser fram emot ett samarbete inför 100 årsdagen av Apoteksmordet.

Birgitta och Marit

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter